Dessie blir fakturerad för otillåten bildpublicering

När man väljer att ta en bild från en fotografs hemsida är det vanligt att länka dit för att inte åka dit för otillåten bildpublicering och få en faktura skickat till sig, men Dessie verkar inte riktigt tänka på det!

I detta inlägg har hon snott en bild från Eva Blixmans blogg, men struntade i att länka! Även fast att Eva samtidigt har kommenterat inlägget två gånger har inte bilden åkt bort och nu har hon valt att fakturera Desirée! Proffsigt Dessie :) !

30 kommentarer

30 svar till Dessie blir fakturerad för otillåten bildpublicering

 1. Sanna skriver:

  Tänkte bara fråga: det står ju på bilden med hunden i påskägget vem fotografen är, gills inte det?

 2. Elena skriver:

  Kan någon svara på varför Kenza inte firar påsk? De firar ju typ jul? (lite iaf)

 3. kim skriver:

  Hehe nej INGET måste länkas. Allt publicerat material på internet är offentligt om inte annat anges klart och tydligt. Sen kanske den där Eva ska bestämma sig, ska hon fakturera för bilden så får ju dessie ha kvar den? Då betalar hon ju för det?

  Annars så kanske man ska se över din header Gossips… har du verkligen tagit alla dom där bilderna på bloggarna själv? ;) Annars får du börja skriva ut länkar i headern, om man ska tro på det som du påstår vill säga!

  • Jo allt måste länkas, jag får inte ta bilder från min fotograf utan att länka dem då det är brott på upphovsrättslagen! man har alltså inte rätt och ta en bild från någon annan utan att fråga!

   • kim skriver:

    Haha. Roligt resonemang. Det bygger ju på att alla måste ha en egen hemsida eller blogg. Nej fröken. Du har fel.

  • madde skriver:

   Vad jag vet betalar man böter för att man har brutit mot lagen och inte för att man ska få behålla någonting?
   Blir jag tagen av polis och de upptäcker att jag innehar narkotika, får jag böter (alternativt fängelse) men det innebär ju inte att jag får behålla narkotikan?

   Dum kommentar..

 4. Paradise skriver:

  Kärringen överdriver vad fan, hon kanske bara sökte på google och bilden kom upp? Antal många utropstecken också? ”Bilden ska bort omedelbart!!!!!!!!!” Lol, hej P12:a. Hon ska tjata om ”vet du inte vad copyright är” då hon själv inte ens vet hur många antal utropstecken det räcker för en mening. Ska väl vara tacksam att hennes namn ens fanns med överhuvudtaget på bilden och att en stor bloggare lade ut en bild från henne. Länk och länk, attention whore much?

  • Emmie skriver:

   Är du på riktigt? Ska man vara tacksam för att man får sitt material stulet och upplagt på en fjortisblogg? Det står klart och tydligt under hennes bilder/på dom att man inte får använda dom utan tillstånd.

  • Elina skriver:

   Håller med dig fullt ut. Patetiskt av tanten.

   Kan någon visa VAR det står att man måste länka bilder? Namn måste ju räcka? Hade det räckt om Dessie skrivit “länk till google”, där hon tog bilden?

   Och en fråga till Gossips; Hur är det med bilder du lägger upp på tidningar och ur tidningsartiklar? Det är väl inte lagligt heller då? Tidningen vill ju att folk ska köpa den?

   • CAROFLINA.SE skriver:

    Det står skrivet i svensk lagtext (Svea rikes lag). Även enklare formulerat på nätet (http://www.bildombudsmannen.se/?q=sv/content/far-man-ta-fotografier-fran-andras-hemsidor). Jag är själv fotograf och hade blivit förbannad om någon snott mina bilder utan tillåtelse. Vet du hur jävla mycket jobb det kan ligga bakom ett fotografi? Google samlar upp bilder som folk publicerat runt om på internet, det är en bildbank, de äger inga rättigheter. Normalt folk borde förstå att ALLA bilder från google HAR en ägare som äger rättigheterna till SINA bilder.

    Så ja, ägaren till bilderna som Gossips har på sin header kan tjäna en bra slant…

   • Is skriver:

    Det står tydligt på “”"tantens”"” blogg att man inte får ta bilder!!!

   • Emmie skriver:

    Om går klart grundskolan kan man läsa och förhoppningsvis förstå lagarna i det här landet. Så jävla svårt är det inte.
    Tror du att en mer känd fotograf hade accepterat att någon snodd saker h*n lagt ner tid och pengar på? Hade det varit ok att personen då reagerade och fakturerade för otillåten användning?

    Om man har läst längre än högstadiet fattar man att “länk till google” inte räcker som källhänvisning. Speciellt inte när fotografens namn etc finns PÅ bilden.

   • Malin skriver:

    Det är varken patetiskt eller överdrivet. Eva Blixman arbetar som professionell fotograf, och att ta bilder från en fotograf utan tillåtelse är olagligt.
    Det är som att kalla det patetiskt att en butiksinnehavare blir förbannad över snatteri.
    Enligt Svenska Fotografförbundet är 3200:- per bild och stöld ett riktpris på “böter” för detta brott mot upphovsrättslagen.

    “Fotografen har ensamrätt till sina fotografiska verk i samma stund som de har skapats. Ensamrätten innebär att det enbart är fotografen som har rätt att sprida, göra exemplar av, överföra eller på annat sätt göra fotografierna tillgängliga för allmänheten. Fotografen har även ensamrätt att ändra sitt fotografiska verk eller att överföra det till en annan konstart. Ensamrätten innebär att alla andra som vill använda ett fotografiskt verk måste ha tillstånd från fotografen.”

    Det är aldrig tillåtet att lägga upp någon annans bild utan tillåtelse från den som tog bilden.
    Det räcker alltså inte att skriva “Bild: Aftonbladet” eller Bild: Google”

    Det finns undantag som t.ex att personen uttryckligen skrivit under bilden att det går bra att publicera vidare bilden.
    T.ex Nelly.com har en liten text när man förstorar deras bilder att man får använda bilderna fritt sålänge man anger deras länk under bilderna.

    Bilder på internet får sparas ned till din dator och användas för privat bruk,
    med privat bruk menas att du får ha bilden på din dator men inte publicera på internet utan fotografens tillstånd.
    Du får även skriva ut bilden på din skrivare och använda hemma men inte t.ex sälja vidare bilden.

    För att använda en bild du inte tagit måste du alltså kontakta upphovsmannen (personen som tog bilden) och få ett personligt godkännande att du får använda bilden, under bilden ska du även hänvisa till vem som tagit bilden.

 5. Pippi H skriver:

  Det spelar ingen roll om man länkar eller anger fotografens namn. Så länge den som äger bilden inte godkänt publiceringen är det ett lagbrott. Visst kan det anses överdrivet, men fotografer lever ju på det de gör.

 6. Lisa skriver:

  Men snälla ni. Bara för att man länkar är det inte ok att ta andras bilder. Man måste ALLTID ha fotografens tillstånd att låna biler annars byter man mot copyrightlagen.(Det är inte personen på bilden som man ska be om lov, om denna inte tagit över rättigheterna, som en del tror)

  • Emmie skriver:

   Äntligen en vettig människa. Förlorade nästan hoppet om att se ett svar från någon annan än hjärntvättade idioter som tror att “kändisskap”=speciella lagar.

 7. prinsessanadia skriver:

  Hur fan kan man inte veta hur upphovsrättslagen fungerar? Det är ju för fan pinsamt! Sånt lärde man sig ju när man gick typ i högstadiet. Men det är ju inget nytt att de inte verkar lära sig något i skolan idag. Jag har läst affärsjuridik så kan med all säkerhet säga att man får aldrig utan några omständigheter ta någon annans bild så länge inte upphovsmannen (fotografen) gett sitt medgivande. Detta gäller även efter att upphovsmannen dött. Finns sidor på internet där det ligger bilder som man får använda gratis om man länkar t.ex fotoakuten.se

 8. omg skriver:

  Men nu räcker det!! Vem är så störd att man anmäler bara för att någon tar en bild till sin jävla blogg?! Om jag skriver ett inlägg om kenza, och sedan vill ha en bild på henne till mitt inlägg (som jag tar från google), ska då kenza komma och ANMÄLA MIG??? Ni hör ju själva hur det låter?

  • E skriver:

   Om kenza själv har tagit bilden har hon all rätt i världen att anmäla dig. FOTOGRAFENS tillstånd krävs.

  • Baam skriver:

   Men -.-…. Gud! Det är olagligt och så är det bara.

   Det är inte patetiskt att anmäla någon som har tagit det man själv har skapat.

  • Kattis skriver:

   Om jag tycker att din TV är fin och vill ha den och använda den i min lägenhet ska du då komma och ANMÄLA MIG för att jag har tagit den?!?! Självklart skulle du ha gjort det. Bryter du mot upphovsrättslagen är det ett brott likväl som som stöld/inbrott är ett brott. Att bilden ligger på google har ingenting med att det skulle vara lagligt att ta bilden att göra, utan har att göra med att den har haft många sökträffar. Det är alltså inte google som är ägare av bilden utan fotografen som har tagit den. En fotograf får sin inkomst genom sina fotografier, om någon då använder dessa bilder utan medgivande är det detsamma som att någon skulle råna dig på en del av din inkomst eller några av dina tillhörigheter. Tycker du fortfarande att det är fånigt att hon reagerar?

 9. Att publicera en fotografs bilder utan tillstånd är som att skita i att arbeta och sno någon annans lön. Rättvist? Skulle inte tro det… Lär er skilja på vad som är mitt och ditt. Jag är astrött på att hitta mina egna fotografier på hemsidor och vattenstämplar numera alla mina fotografier av värde.

 10. Ylva skriver:

  Man ska inte kasta sten i glashus, Hotgossips…

 11. Hm skriver:

  Folk verkar inte fatta än att det finns reglar för användning av internet, framför allt bild integritet. Även om de inte står något på bilden ska man då kolla på källan till den, och bilden förkommer på många sidor utan någon källförtäckning är det allmän, men lättaste sätt och att ha någon form av underskrif på den, och detta innnebär inte hela namnet, företaget, en massa info, det kan räcka bara att ha en bokstav som förteckning att det är tillhörande, samma som med tavlor. Om denna person har tom varit så hårt att ha bara bilderna på sin egen blogg utan delning, då har Dessie inte bara gjort ett fel, men ett väldigt medveten fel och ska man vara bloggare får man vara noggrann med sånt, för det finns lag tyvärr. Därför tar de flesta bloggare, som foki, alldeles egna bilder och edit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>